Belediye'den sokak hayvanları açıklaması

Gümüşhane Belediyesi Veteriner İşler Müdür Vekili Ahmet Yaşar, son günlerde bazı gazeteler ve sosyal medya üzerinde sokak hayvanları rehabilitasyon merkezi ile ilgili bazı iddiaların olduğun ve bu iddialar üzerine açıklama yapma gereği görüldüğünü bildirdi. Yaşar, yaptığı yazılı açıklamada, kent merkezine bağlı Topal mevkisinde bulunan Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nin bir barınak olmadığını kaydederek, “Rehabilitasyon merkezi, bir hayvan barınağı olmayıp sadece bir kısırlaştırma merkezi olarak hizmet vermektedir. Topal Mevkisinde bulunan bu kısırlaştırma merkezinde sokak hayvanları toplanıp, aşılanıp ve kısırlaştırıldıktan sonra 12/05/2006 tarih ve 26166 sayılı Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği, madde 7/b’ye göre alındığı ortama geri bırakılmaktadır” dedi. Kış aylarında söz konusu alanın kullanılmadığını kaydeden Yaşar, “Merkezde iklim şartları nedeniyle soğuk kış mevsiminde istenilen düzeyde hizmet verilmediği bir realitedir. Dolayısıyla bahse konu yerde kış aylarında herhangi bir hayvanın bakımı yapılamamaktadır. Bu konunun büyük bir eksiklik oluşturduğunu düşünen belediye başkanımız göreve başlar başlamaz ilk olarak bu konuda çalışmalar başlatmıştır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından belediyemize tahsis edilen 50 dönüm orman arazisi üzerinde modern bir hayvan barınağı projesi hazırlanmış ve son aşamaya gelinmiştir. Kısa bir zaman sonra ihalesi yapılması planlanan hayvan barınağı projesi ile bakıma muhtaç hayvanların bakımı yapılacaktır. Bu çalışmalar yürütülürken değişik platformlardan barınak yapılmasını engelleyici girişimleri görmekte bizleri üzüntüye sevk etmektedir. Bu sorunun gündemin ön sıralarından kalkması için olmazsa olmazlardan oluşan hayvan barınağı projesine tüm kesimlerden destek beklediğimizi ifade etmek isteriz” diye konuştu. Yaşar, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sokak hayvanları sorunu bir bütün olarak ele alınarak çözülmelidir. Her belediye yönetimi mutlaka elini taşın altına koymalıdır. Köylerdeki sahipli hayvanların rehabilitasyonu mutlaka yaptırılmalıdır. Bunlar yapılmadığı takdirde sorunun çözümü için gerçek anlamda bir şeyler yapıldığı iddia edilemez. Sonuç olarak sokak hayvanları ve kuduz hastalığı tehlikesini en iyi bir şekilde ciddiye alan belediye yönetimimiz radikal çalışmalar yapmaya karar vermiştir. Bu anlamda yeni hayvan barınağı projemize destek veren Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’na, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Sayın Nurettin Taş’a, Bölge ve şube Müdürlerine teşekkür ediyoruz. Bu sorunun orta vadede minimal düzeye inmesi için bu çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Yapılacak hayvan barınağına son olaylardan sonra tepkilerini koyan hayvan severlerimizin ziyaretlerini ve hayvan sahiplenmelerini göreceğimiz günler çok uzak görülmemektedir. Bu vesileyle bütün hayvan severlerin gösterdiği haklı tepkileri için tekrar teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.”