15 Temmuz Zafer Meydanı yenileniyor

15 Temmuz Zafer Meydanı yenileniyor

Gümüşhane’de 15 Temmuz Demokrasi ve Zafer Meydanında, Valilik ve Belediye Başkanlığı işbirliğinde gerçekleştirilecek olan sokak sağlıklaştırma projesi için işyeri sahipleriyle toplantı düzenlendi.

Gümüşhane’de 15 Temmuz Demokrasi ve Zafer Meydanında, Valilik ve Belediye Başkanlığı işbirliğinde gerçekleştirilecek olan sokak sağlıklaştırma projesi için işyeri sahipleriyle toplantı düzenlendi.

Zafer Meydanındaki tüm binaların tarihi Gümüşhane evleri şeklinde giydirileceği, finansmanı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanacak olan ve ihalesi yapılan proje için Belediye Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, proje mimarları Merve Kullukçu ve Neşe Telli ve meydanda ki işyeri sahipleri katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada düzenleme ile 15 Temmuz Demokrasi ve Zafer Meydanı’nın adına yakışır bir meydan olacağını, tamamlanmasının ardından diğer caddelerin de aynı düzenlemeyi talep edeceklerini ifade eden Vali Okay Memiş, yapılacak olan çalışmada ne Belediye’nin ne de işyeri sahiplerinin cebinden bir kuruş çıkmayacağını söyledi.

“DERDİMİZ GÜMÜŞHANE”

Yöneticiler olarak tek dertlerinin Gümüşhane’yi geliştirmek, çağdaş ve modern kentler arasına katmak olduğunu dile getiren Vali Memiş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “15 Temmuz Demokrasi ve Zafer Meydanı’nda böyle bir çalışmanın yapılmasını Belediye Başkanımızdan ben rica ettim. Buna sokak sağlıklaştırılması deniyor. Ve Turizm Bakanlığından Allah nasip ederse sözünü de aldım. Sayın Bakanla da bizzat görüştüm. Bir defa bu güzel bir iş. Yani bu sizin dükkanlarınıza, mağazalarınıza, gayrimenkullerinize bire on değer katan bir iş. Türkiye’nin her yerinde sokak sağlıklaştırılmasında binalar, dükkanlar, gayrimenkuller değer kazanır, değer kaybetmez. Neden mantolama yapılacak konusuna gelince, eski haliyle çatılar berbat durumda. Çatılar bir rüzgarla uçacak vaziyette. Çatılar değişecek, doğalgaz sistemi gelecek, boyası yapılacak, badanası yapılacak, cebinizden beş kuruş para çıkmayacak. Yani sizin binalarınızın statiğiyle oynanmayacak. Burası bir il, burası Valilik merkezi. 320 tane köyün, 440 tane yaylan var. 150 bin vatandaş Valiliğe geliyor, buradaki çay ocağından faydalanıyor ve birçok şey yapıyor. İl merkezinde 100’e yakın köy var sadece, 5 ilçesi, 320 köyü başka illerden gelen insanların ilk durağı burası. Dolayısıyla burayı mühendis arkadaşlarımız Gümüşhane’ye yakışır bir görsellikte hazırladılar” diye konuştu.

“100 BİN İNSAN DAĞIN BAŞINDAKİ KARACA MAĞARASI’NA GELİYOR NEDEN BURAYA GELMİYOR?”

Yapılacak çalışmayla sokakta bulunan binaların Gümüşhane evleri konseptine, Türk kültürüne uygun bir görünüm kazanacağını ifade eden Vali Memiş, “Tabelalarımız eskisi gibi olmayacak daha şık, daha modern şekilde olacak. Birinci sınıf turizm merkezi gibi. Buralara turistler gelecek. Arap turistleri görmek istemez misiniz? Trabzon’a gelen adam bir saat sonra buraya gelsin istemez misiniz? Karaca mağarasına 100 bin kişi geliyor, 100 bin kişiden buraya bir tane adam gelmiyor. Buraya getirtmemiz için bunu yapmamız lazım. 100 bin insan dağın başındaki Karaca Mağarası’na geliyor neden buraya gelmiyor? Çünkü bu insanlara görsel bir zevk vermemiz lazım. Kentler değişir ve gelişir. Bu gelişmeye yönelik, bizim de gelişmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TURİZME KAZANDIRMALIYIZ”

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen de yaptığı konuşmada, turizmin Gümüşhane’nin olmazsa olmazı olduğunu vurgulayarak, “Her geçen yıl kentlere önemli katma değer sağlayan turizm sektöründen Gümüşhane olarak da bizlerin pay alması gerekiyor.  Bu nedenle turizme yönelik çalışmalarımız hızla sürüyor. 15 Temmuz Demokrasi ve Zafer Meydanı’nı adına yakışır bir şekilde düzenlememiz ve turizme katmamız gerekiyor” dedi.

KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI

Başkan Çimen, 15 Temmuz Demokrasi ve Zafer Meydanı’nda yapılacak çalışmanın Belediye Meclisinden oybirliği ile karar alınarak hayata geçirildiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Belediye Kanununun 73. maddesi Büyükşehirlerde, Büyükşehir Belediye Meclisinde, il ve ilçelerde Belediye Meclislerinin salt çoğunluk ile alacağı karar, masraflarının tamamı veya bir kısmı Belediye bütçesinden karşılanmak kaydı ile kentin uygun görülen alanlarında bina cephelerinde değişiklik ve yenilenme ile özel aydınlatma ve çevre tanzimi çalışmaları yapılabilir. Gümüşhane Belediyesi olarak bu hüküm gereğince Gümüşhane Merkez Karaer Mahallesi 15 Temmuz Demokrasi ve Zafer Meydanı turizm amaçlı ve çevre düzenlemesi yapılması oylamaya sunuldu. Oy birliği ile kabul edildi. Ağustos ayındaki toplantımızda böyle bir karar alındı. Doğal gaza uygun şekilde mantolama yapılacak. Çalışmaya çok hızlı başlayacağız. Meydan için gerekli olan ihaleyi de yaptık. Çalışma başladığı andan itibaren doğalgazı da halledilecek.”

Zafer meydanındaki işyeri sahiplerinin doğalgazla ilgili talepleri için salona gelen doğalgaz firması yetkilisi Rahime Meydana, düzenlemeyle birlikte bu bölgede doğalgaz alamayan esnaf için çalışma başlatacaklarını, projelerin hazır olduğunu söyledi.