Esnafa “Ölçü ve Tartı Aleti” Uyarısı

Esnafa “Ölçü ve Tartı Aleti” Uyarısı

Gümüşhane Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Grup Merkezi Ölçüler Ayar Memurluğunca, kentteki esnafa "Ölçü ve Tartı Aleti" uyarısında bulunuldu.

Grup merkezi ölçüler ve ayar memuru Halit Şişman, esnafların damga süresini doldurmuş ölçü ve tartı aletlerinin periyodik muayenelerini grup merkezi ölçüler ve ayar memurluğunda yaptırmaları gerektiğini kaydetti.

Şişman, tartı aletlerinin muayene süresinin 2 yıl olduğunu ve süresi dolan esnafların tartı aletlerini muayene ettirmeleri gerektiğini belirterek, "3516 Sayılı Ölçüler ve Ayarlar Kanunu’na göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Belediye Merkezi Grup Ölçü ve Ayar Memurluğu ve yetkili muayene servisleri tarafından ölçü ve tartı aletlerinin damgası yapılmaktadır. Tartı aletlerinin muayene süresi 2 yıldır. Periyodik muayene süresinin hesaplanmasında damgalandığı yıl esas alınır. Damga süresini doldurmuş tartı aletlerinin periyodik muayeneleri için, kullanıcılar tarafından süresinin dolduğu yılı takip eden yılın ocak ayının başından, şubat ayının sonuna kadar, tartı aleti kullanıcıları tarafından periyodik muayenelerini yaptırabilmesi için tartı aletinin tipi, markası, sınıfı ve kapasitesinin yer aldığı tartı aleti muayene başvuru formuyla Belediyemiz Grup Merkezi Ölçüler ve Ayar Memurluğuna müracaat edilmesi ve belge alınması gerekmektedir. Söz konusu belgenin, ölçü aletinin muayenesi yapılıncaya kadar muhafaza edilmesi ve gerektiğinde ilgililere ibraz edilmesi zorunludur. Periyodik muayene için zamanında müracaat etmeyenler hakkında, daha sonra müracaat etmiş olsalar dahi, damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı, 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre idari ve cezai işlem uygulanır. Damga süresi dolmuş ölçü aletini kullanan kişiye 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu 15’nci maddesinin (c) bendi uyarınca idari para cezası uygulanır ve ölçü aletine el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir. Başvuruların ölçü ve ölçü aletlerinin aynı yıl içerisinde muayenelerinin yapılarak damgalanması gerekir" dedi.