İtfaiye'den baca temizliği uyarısı

İtfaiye'den baca temizliği uyarısı

Gümüşhane Belediyesi İtfaiye Müdürü Muzaffer Pezük, kış mevsiminde olası yangınlara karşı bacalarda oluşan kurumların temizliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini bildirdi.

“Baca temizliğinin yapılması halinde soba zehirlenmeleri ortadan kalktığını kaydeden Pezük, "Temiz bir bacada yakıtın daha kaliteli yanmasıyla tasarruf da sağlanmış olur, yangın riski en aza iner. Ayrıca Binaların Yangından  Korunması Hakkında Yönetmeliği’ne göre bacaların temizlik ve bakımının her yıl yaptırılması zorunludur. Doğalgaz bacalarının yılda bir fuel-oil, mazot ve katı yakıt bacalarının yılda iki, restoran otel mutfak sistemleri ve bacalarının çalışma yoğunluğuna göre 3 ile 6 ay arasında temizlettirmeleri gerekiyor" dedi. 

Pezük, baca yangınlarının özellikle bakımsızlıktan meydana geldiğini belirterek, “İnsan hayatı bizim için çok önemli. Soba kullanan vatandaşların baca bakımını ve soba temizliğini yılda en az 2 kere yapmaları gerekmektedir. Soba bacalarının temizliğinin yapılması can ve mal emniyeti bakımından önem taşıyor. Temizlenmeyen soba bacaları zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep oluyor. Tahliye edilemeyen karbonmonoksit gazları ölümlere, kurum tutuşması ise yangınlara neden oluyor. Bu nedenle her yıl can kaybı ve milyonlarca liralık maddi zarar meydana geliyor" diye konuştu.